Translate

buscar

dijous, 5 de març del 2015

Informàtica: LA BALENA GEPERUDA- copiat a l'ordinador pel Dani López i el Marc Cereza

Escrivim a l'ordinador un text sobre la balena geperuda o iubarta:


La balena geperuda

És una balena inconfusible pel seu cos cobert de tubercles dèrmics de forma arrodonida i unes llargues aletes pectorals blanques a la part inferior i blanques o negres a la part superior  segons el tipus de població. La seva aleta dorsal té forma de gepa. Cada aleta pectoral pot arribar fins a un terç de la longitud del cos. És de mida mitjana ( 12 – 16 m i unes 40- 50 tones de  pes). Les femelles de l’espècie són més grans que els mascles, sent una de les poques espècies de mamífer amb aquesta característica.

Les iubartes tenen una distribució cosmopolita i es troben  des de les aigües fredes fins a les latituds equatorials de  tots els grans oceans. Realitzen migracions de fins a 25.000 km, una de les més llargUes del món animal.- s’alimenten només durant l’estiu a les regions polars i emigren a aigües tropicals i subtropicals per reproduir-se i criar durant el hivern polar.

Mentre transcorre l’ hivern dejunen i subsisteixen gràcies a la  seva reserva de greix. la gestació dura uns 11 mesos i els nounats fan entre 4 i 5 m de llargada.

L’alimentació està formada per krill i peixos de mida petita. La captura de l’ aliment s’ acostuma a fer de manera cooperativa entre alguns individus, seguint pautes de comportament força elaborades amb una tècnica anomenada xarxa de bombolles.

Els mascles emeten un cant complex que ha popularitzat aquesta espècie, el qual dura de deu a vint minuts i es repeteix per hores cada vegada. s’estima una població global de 80.000 exemplars.


DOCUMENTAL SOBRE BALENES I DOFINS:


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada